Wat is precies een theehuis?

Iedereen heeft hier of daar weleens een theehuis gezien of is er zelfs op bezoek geweest, maar waar komt het begrip theehuis eigenlijk vandaan? De betekenis is vrij simpel en eigenlijk precies zoals het woord al zegt. Het is niets meer of minder dan een plaats waar horeca bedreven wordt en thee centraal staat. Vaak staatea-cups-264343_960_720t een theehuis is een rustgevende en natuurlijke omgeving, want een ander doel hiervan is om mensen die het theehuis bezoeken te helpen tot rust te komen.

Van origine komt het idee van het theehuis uit Japan. Hier worden de zogenoemde theeceremonies gehouden, die typerend zijn voor de grote Japanse theecultuur. Ook hier ziet men dat het theehuis vaak gevestigd is in een groene omgeving zoals een mooie traditionele Japanse tuin of een park. Het is hier normaal dat iemand bepaalde gasten ontvangt en hierna de theeceremonie zich gaat voltrekken.

Ook in China zijn er theehuizen te vinden, al zijn deze wel wat anders qua opzet dan die in Japan en zelfs in Nederland. Het heeft hier meer een sociale functie en komt meer in de buurt van een soort café waar thee centraal staat.

Behalve in deze twee en vele andere Aziatische landen zijn theehuizen op steeds meer plaatsen in de wereld terug te vinden. Zo zijn er ook in Nederland zelf een aantal gevestigs, zoals bijvoorbeeld in het Vondelpark. Er is ook nog een echte Japanse tuin met een traditioneel theehuis op een landgoed. Over het algemeen zijn dit gelegenheden waar niet dranken zonder alcohol (en natuurlijk vooral thee) gedronken kunnen worden en er ook nog wat kleine hapjes genuttigd kunnen worden. Het bezoeken van een theehuis kan een leuk dagje uit zijn en weer eens wat anders dan de meeste alledaagse gelegenheden die iedereen al kent en waarschijnlijk al meerdere keren bezocht heeft.